GROTE STEDEN

2003
18 mei - 21 september 2003

Filmbank


De verdichting van architectuur, industrie, verkeer en media in de metropool inspireert filmmakers al ruim honderd jaar steeds opnieuw tot het maken van een lofzang op de grote stad. In het filmprogramma GROTE STEDEN vier films van makers die kritisch en met ongeremde fascinatie kijken naar Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Winkelhart © Ben van Lieshout


MACHINE-OOG
Jan Frederik Groot, 35mm, 12', z/w
Zoektocht naar het perfecte beeld van de laat-moderne flatwijk Bijlmermeer in Amsterdam Zuid-Oost. Het is een chronologisch verslag van het vastleggen van de essentie van de honingraatflats in afbraak. Iedere kunstzinnige pretentie wordt terzijde geschoven. De filmmaker is een ingenieur die zijn eigen pinhole-cinecamera bouwt.

CITY AT NIGHT
Gerard Holthuis, 35 mm, 8', z/w
Een boot vaart 's nachts door de grachten van Den Haag en observeert mensen en gebouwen. Wat is er gebeurd? Een thriller zonder plot in Haagse grachten, geïnspireerd op een scène uit 'Apocalypse Now'.

WINKELHART
Ben van Lieshout, 35mm, 18', kleur
Het betonnen doolhof van Hoog Catharijne en het aangrenzende stationsgebied van Utrecht lijken onder pulserend TL-licht een eigen leven te leiden. De gebouwde omgeving toont zich als een gehavend organisme, waaraan junks en schoonmakers, reizigers en winkelpubliek een bizarre invulling geven.

IMAGES OF A MOVING CITY
Karel Doing, 35mm, 37', z/w
Zonder zich thuis te voelen in de 'harde' stedelijke omgeving van Rotterdam, de stad waarin hij woont, zoekt Doing naar een reden om er te verblijven. Als een vreemdeling neemt hij de stad in zich op, observeert, interpreteert. De stad denkt niet na, staat niet stil, alles is er van voorbijgaande aard. Een aangenaam schouwspel van toevallige ontmoetingen, verkeer, licht en lawaai.

mei
zondag 18: Haags Filmhuis, Den Haag, 19:30

juni
woensdag 4: Lux, Nijmegen, 20:30
vrij 6 + zat 7: Cinema de Balie, Amsterdam, 21:30
dinsdag 24: 't Hoogt, Utrecht, 20:00
donderdag 26: Plaza Futura, Eindhoven, 21:15
zondag 29: Vera Zienema, Groningen, 14:00

september
maandag 8: Worm, Rotterdam, 21:30
zondag 14: Filmschuur, Haarlem, 14:00
zondag 21: Filmhuis Arnhem, Arnhem, 16:00