Re:visie - It Takes Two

28 September - 7 October 2005, Nederlands Film Festival
curated by Karel Doing and Annet Dekkerimage: Optical Machines

Re:visie - It Takes Two
Ontmoeting tussen beeldende kunst en film tijdens het 25e Nederlands Film Festival.

Het Nederlands Film Festival presenteert tijdens de jubileumeditie van 28 september tot en met 7 oktober 2005 de tweede editie van het beeldende kunstprogramma Re:visie.

Curatoren Annet Dekker (Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/Time Based Arts) en Karel Doing (filmmaker en initiatiefnemer van de Filmbank) hebben dit jaar met 'Re:visie - It Takes Two' een programma samengesteld waarin de interactie tussen verschillende kunstdisciplines en film centraal staat.

Door de snelle ontwikkeling van digitale technieken is in de samenwerking tussen filmmakers, dansers, muzikanten, theatermakers en dichters steeds meer mogelijk. Zowel vanuit dans, theater als geluid is er al geruime tijd gespeeld met de grenzen van de eigen discipline. Er wordt gewerkt met alternatieve ruimtes en andere presentatiewijzen om het publiek op een nieuwe manier te bereiken. Film en video zijn geen toevoegingen maar integrale elementen van de performance.

'Re:visie - It Takes Two' omvat premièrevoorstellingen van live performances, twee uniek samengestelde filmprogramma's, discussies en een studentenprogramma. Centrale locatie van Re:visie is Post CM, de activiteitenvleugel tegenover het Centraal Museum in Utrecht. Voor de presentatie in het museum wordt de bioscoopzaal verlaten. De witte doos, die elke museumzaal in feite is, biedt een scala aan projectie- en presentatiemogelijkheden, waarbij het publiek zich midden in de voorstelling bevindt.

1. Live performances 20.00 uur, Post CM

Film en Dans openingsvoorstelling 'Re:visie - It Takes Two' donderdag 29 september
Jack Gallagher: Buck Central Première
Een DJ, VJ, danser, lichtontwerper en twee componisten ontmoeten elkaar en het publiek op een ongewone avond. Is het een dansavond die uit de hand loopt, een ongebruikelijke receptie of een theatraal concert?

Film en Theater zaterdag 1 oktober
a) Leesbaar Nederland: Wim Conradi, PJ Roggeband, Dick Tuinder Een bont gezelschap met een programma vol humor, scherpe literaire uitspattingen en elkaar in rap tempo opvolgende sketches.
b) SXNDRX: Conflict Een programma waarin gespeeld wordt met beeld en geluid van ruzies in de Nederlandse film.

Film en Geluid maandag 3 oktober
a) Huib Emmer en Joost van Veen: Faces 'Faces' combineert celluloid portretten, kleurfilters, vertragingen en verschuivingen met een ontregelende elektronische soundtrack.
b) Rikkert Brok en Maarten Halmans: Optical Machines Performance met zelf ontwikkelde projectoren die het midden houden tussen een ouderwets draaiorgel en een moderne VJ show.
c) Sara Kolster en Derek Holzer: ResonanCITY Performance waarin microscopische geluiden uit verschillende steden worden vergroot en getransformeerd.

2. Filmprogramma's
vrijdag 30 september en zondag 2 oktober, 20.00 uur, Post CM
In het eerste filmprogramma 'Woord en Beeld' worden films, gedichten en muziek gecombineerd waarin reflectie en commentaar op de vormgeving van onze urbane en landschappelijke omgeving centraal staan.
Het tweede filmprogramma 'Black Cube' presenteert eigenzinnige films in een setting van door de ruimte verspreide tafeltjes, stoelen, monitoren en schermen. Dit programma is samengesteld door Sabine Mooibroek en Quirijn Kuchlein voor de Filmbank en gaat na het festival op tour langs een aantal kunstenaars initiatieven.

3. Discussie
dinsdag 4 oktober, 20.00 uur, Post CM
Tijdens de slotavond van Re:visie wordt antwoord gegeven op de vragen die in het programma gesteld worden: Wat is de rol van bewegend beeld binnen hedendaagse multimedia producties? En: Wat is er nu na ruim tien jaar nog over van multidisciplinaire producties, is er werkelijk sprake van intradisciplinariteit? Onder leiding van Jellichje Reijnders gaan Noud Heerkens, Dick Tuinder en Jack Gallagher in gesprek.

4. Studentenprogramma
donderdag 28 september t/m donderdag 6 oktober - dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur, de Neude Studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam maken korte films waarmee zij reageren op 25 jaar Nederlandse film. Het werk wordt vertoond in éénpersoons bioscoop units die tijdens het gehele festival bij het Festivalpaviljoen op de Neude voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Re:visie wordt ondersteund door de Mondriaan Stichting, het VSBfonds, het Nederlands Fonds voor de Film, het Centraal Museum en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Nederlands Film Festival (Utrecht, Netherlands)