exposities //

Filmesthetiek in het centraal museum


Lin de Mol // Lessons in Lightness

In de tentoonstelling in het Centraal Museum wordt getoond hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met gelaagde verhalen.

De documentaire werkelijkheid staat centraal en kunstenaars lijken een visie op de wereld te prefereren boven introspectie. Filmesthetiek beïnvloedt hierbij de beeldende kunst niet alleen als referentiekader, maar ook in vorm en inhoud.

Daarbij is met nieuwe technieken de kunst van het vertellen veranderd van een vaste ontwikkeling naar losse verbindingen die de verhaallijn in verschillende richtingen laat bewegen.

Verschillende verhaaltradities worden samengevoegd in één werk, verhalen opgedeeld in verschillende beeldvlakken, of de toeschouwer betrokken bij de ontwikkeling van het verhaal (d.m.v. interactieve installaties, op internet of cdrom/dvd). De begrippen narrativiteit en auteurschap zijn definitief verandert.

In de tentoonstelling - die opent op donderdagavond 23 september in het Centraal Museum, en het gehele festival te zien zal zijn - is werk te zien van:

Babak Affrasiabi

Carlos Amorales

Peter Greenaway

Bregtje van der Haak

Risk Hazekamp

Rosanne van Klaveren

Lin de Mol

Julika Rudelius

Marc Schmidt

Let op: Zaterdag staan de installaties van Julika Rudelius en Risk Hazekamp uit i.v.m. opbouw van het avondprogramma Image Mechanics.

Opening: 23 september 18.00 uur (met een openingswoord van Dana Linssen), van 24 sept t/m 1 okt dagelijks 11.00 – 17.00 uur